5 februari 2017

Bokashi!

Idag tänkte jag skriva lite om komposteringsmetoden Bokashi som jag läste om för första gången i höstas. Det är en relativt enkel komposteringsmetod med hinkar och microorganismer. Som man använder inomhus alldeles luktfritt! Visst låter det bra?
Mina hinkar som är fyllda och "jäser". Har dessa undangömda i vårat inneförråd. 
Bokashiströ i den lilla behållaren. På små lappar har jag skrivit startdatum för jäsningen. Då är det enkelt att räkna ut när hinken är klar. 

Jag köpte ett startset i början av januari som bestod av två vanliga 10liters hinkar med lock, en ströare och bokashiströ med microorganismer. Sen samlar man helt enkelt köksavfall/kompost i ett mindre kärl ( jag har en vanlig 5l hink under diskbänken) som matavfallet åker ner i under dagen, på kvällen tömmer jag sedan detta i bokashihinken och strösslar på bokashiströ och sätter på locket. När hinken sedan är full ska den stå och "jäsa" i två veckor (eller mer) inomhus, och sedan är den klar att använda. Dvs grävas ner ute i jorden, göras till jord inne i en "jordfabrik" nu under vintern, eller förvaras någon annan stans ute eller inne , i väntan på vad man vill göra. Att fylla en hink i en familj på fyra, går ganska fort så jag har köpt till tre nya hinkar. Går bra med vilket som bara det är med lock. Det finns speciella Bokashihinkar att köpa med avtappningskran för vätskan, men dessa är ganska dyra, så jag har kört på vanliga hinkar nu till en början iaf. 

Min två första hinkar är nu färdigjästa och nedgrävda i växthuset, två hinkar till därinne sen är all jord förberedd för plantering. Sedan blir det jordfabrik inne sålänge. Återkommer om resultat senare om jordfabriken.

Bokashi startkit med strö och hink med tappkran kan köpas på tex http:/bokashi.se och vanliga hinkar med lock finns billigt på tex Coop. 

/Anna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar