30 januari 2013

Ny kategori "barnmat"

Här har det ekat tomt de senaste veckorna, har haft dåligt med inspiration men med en ny kategori här på bloggen barnmat, så har "blogglusten" kommit tillbaka igen.

Eftersom jag gör Melvins mat själv så har jag hunnit med att testa lite olika recept och då ni är ett par småbarnsmammor som kikar er in här så tänkte jag att det kanske kan vara en intressant kategori att dela med sig av. :)

Brukar göra storkok till lilleman en gång i veckan och frysa in i bpa-fria siliconformar som jag beställt från barnmatsburken.se, lite dyra men värda varenda krona då de är så lätta att få ur när matportionerna väl blivit frysta. Klickar därefter ur dem dagen efter infrysningen och lägger i zipplastpåsar (enkla att öppna och stänga) och skriver på frystejp vad det är i. (Visst går det bra att frysa in i bullformar, iskubslådor eller annat, men dessa tycker jag är bäst. Lagom stora för att lägga i en barnmatsburk när maten ska värmas eller att ta med i skötväskan om man ska iväg).

Ikväll har jag gjort två olika fiskgrytor till lilleman. Använde en förpackning med torsk på 400g som jag delade mellan de båda grytorna.




















Fiskgryta 1

200g torsk
2 stora potatisar, eller 4 små
1 morot
1 palsternacka
Dill

Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar, lägg i en lagom stor kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker rotfrukterna i kastrullen. Koka upp och "koka mjukt" under lock (då bevaras vitaminerna bäst) till rotfrukterna är nästan mjuka. Lägg då i fisken som du skurit i mindre bitar och koka tillsammans tills fisken är helt vit. Smaksätt därefter med dillen (jag hade väl i ungefär 1-2 msk hackad dill). Häll av kokvattnet i en skål och mixa därefter fisk och rotfrukter och späd med kokvattnet till önskad konsistens. Klart!


Fiskgryta 2

200g torsk
2 stora potatisar eller 4 små
1/2 liten purjolök
Citronsaft
vitpeppar
Dill

Skala potatisen och skär den i mindre bitar, hacka ner purjolöken och lägg i en kastrull tillsammans med potatisen och fyll på med vatten så det precis täcker potatisen. Koka upp och koka tills potatisen är nästan färdig, lägg i fisken och koka tills den är helt vit. Smaksätt med pressad citron, lite vitpeppar och en msk hackad dill. Häll av kokspadet i en skål, mixa fiskgrytan och späd med kokspadet till önskad konsistens. Klart!

Ett tips är att spara kokvattnet som innehåller en massa nyttiga vitaminer, och göra en god fisksås på.

Fisksås

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl kokspad (använde kokspad från båda fiskgrytorna)

Smält smöret och vispa ner mjölet, späd med hälften av kokspadet och koka upp tills det tjocknar, vispa därefter i resten av kokspadet och smaksätt såsen, jag smaksatte med dill, persilja och lite citron. Häll upp i iskubsformar och frys in när detta svalnat.

2 kommentarer:

  1. Å va kul med lite recept! :) Bägge recepten låter jätte goda :) Ska absolut ta å test dem sen när Enya börjar äta lite mer :)

    Super fina bilder på barbrummet också i inlägget nedan :) Ser jätte mysigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tycker det är så kul att laga mat till honom :) blir första gången vi testar fisk här hemma så hoppas lilleman tycker om det :)

      Tack :)

      Radera