8 november 2012

Smaksensation

Första smaksensationen blev potatispuré.

Gott! tyckte Melvin :)

Igår fick Melvin sin första smaksensation, hade tänkt att han skulle fått den redan förra veckan men så blev vi lite förkylda och i måndags fick han vaccindos nummer två, så ville inte blanda in massa mat när den lilla kroppen redan har fullt upp med annat. Så igår gjorde jag lite potatispuré och han fick smaka lite lite på sin sked, och han gillade det! Lite fundersam först kring vad det var som mamma stoppade i munnen, smakade och funderade, men sen tittade han upp och log. Idag fick han lite grann igen som pappa fick ge denna gång, kör nog på lite potatis i morgon med, sen provar vi en annan smak. Så kul detta med smaker och se hur han reagerar. :)

En fråga till er mammor och pappor med för den delen. Som förstagångsförälder är man ju lite grön på allt. Så! Hur gör man med gröt? Ger man det som smaksensation också, ska man ge det nu eller vänta ett tag? Kan man ge grötsensation på morgonen och sen något kryddmått med puré lite senare på dagen, eller blir det för mycket för magen? Hur gör man? När kan man trappa upp från sensation till portion?

6 kommentarer:

  1. Vi har bara börjat med puré till lunch. Började förra måndagen och igår var vi uppe i full portion, 10 dagar senare. Har tänkt vänta med gröten tills magen har stabiliserat sig. Min kille har haft problem med magen sen födseln så det är därför vi har valt att göra så. Hoppas att det svarar på dina frågor och lycka till med maten!

    SvaraRadera
  2. På den gröt vi köpte rekommenderar de att man börjar med smakisar och det finns en angiven mängd som va bra att börja med. Vi började med gröt när S va fyra månader, å tog bara nåra skedar första gången. Håller fortfarande på med smakisar men ökar sakta mängden - hon är ju inte så gammal än så vi tar de lugnt :-)

    SvaraRadera
  3. vi började med (sempers) bebis gröt vid 4-5mån den som inte är smaksatt. fick hem några prover som var med smak som O inte gillade.
    till en början smakade hon bara men när hon slutat amma/ersättning så fick hon en liten portion gröt istället frukost/kväll. för att magen ska hållas i trim hade jag på katrinplommon puré :)
    Lycka till

    SvaraRadera
  4. Vi började med gröt när lilleman var 4-4,5 månad. Han hade då fått smaka lite avokado sen tidigare. Men vi startade med små portioner (smakportioner)rnligt anvsning på förpackningen och trappade upp när vi såg att magen klarade det.

    SvaraRadera
  5. Maten är så olika från barn till barn så det är svårt att ge ett direkt råd på hur mycket man ska ge och när. Man får se på sitt eget barn och använda lite "bondförnuft", det kommer man långt med vad det än gäller med ett barn. Mina barn har klarat av att äta både gröt och pure så man ger lite av varje på samma dag. Man brukar börja ge lite större portioner när man ser att magen klarar av det och när barnet själv är redo och tycker om det man ger. Men det brukar ge efter av sig själv. Julia hade stort intresse av mat redan runt 3 månader och då fick hon litegrand - likaså Arvid. Elsa har varit lite senare än sina syskon och ville smaka först runt 6 månader så det kan vara väldigt olika. Barn brukar visa själva när det är dags =)

    SvaraRadera
  6. Tack snälla ni för era råd och tips :)

    SvaraRadera