17 september 2015

Ingen permission ännu


I denna korridor bor vi. 

Det går verkligen upp och ner dag för dag. Lungröntgen visade på att Meja har en atelektas i lungan. Som min kusin (som är läkare) beskrev för mig så betyder det följande: En atelektas betyder att några lungblåsor/en bit/ett stråk av lungan är sammanfallen istället för uppblåsta som de ska vara, den delen har inte "vädrats"/ventilerats som den ska, luftutbyte sker inte som det ska, den delen/stråket av lungan bidrar inte som den ska... Det är ett ganska vanligt bekymmer som uppkommer hos barn och vuxna som blir/är sjuka eller opererats och är/blir sängliggande. I liggande luftas lungan lite sämre, trycket från sängen mot den del av bröstkorgen man ligger på begränsar ju bröstkorgens elasticitet att vidga sig och blåsa upp lungan när man andas in och ut och då blir luftutbytet sämre och en del av lungan/några lungblåsor faller ihop/blir sammanfallen. Det kan vara det som orsakar att syremättnaden går ner, typiskt att det blir så på natten när hon legat länge. 

Detta är den mest troliga orsaken, läkarna här kollar även om det kan vara en infektion som skapat atelektasen. Väntar på odlingsprov på hennes blod nu. Får se hur den biten utvecklar sig.

Hon är nu återigen uppkopplad på telemetrin ett dygn, så de har koll på hjärtat nu när hjärtmedicinen plockats bort. Hon har dock blivit av med sonden nu, så skönt för henne! Och vi får amma fritt igen, utan att behöva amningsväga och väga blöjor!! Hon börjar även lägga på sig lite nu. :-)

Om några timmar kommer pappa och brorsan hit! Vi längtar som attan!! <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar